Men kolla!

Hey – look!
As shown in an earlier blogpost, I put some flower leaves on a silk scarf, made a tight roll and put it in water with some alum in a glass jar, then placed the jar in the sun 10 days. And this is the result. I’m happily surprised!

I ett tidigare inlägg har jag visat hur jag lagt blad av mörkröd stockros, blommor från kanadensiskt gullris och blad av skräppa på en sidenschal, rullat ihop den till en rulle och lagt i en glasburk. Sedan hällde jag på vatten med lite alun i och lät det stå, delvis i solen, 10 dagar ungefär. Så här blev det.

IMG_0799.JPG

Jag är glatt överraskad! Stockrosen blev alltså blå! Gullriset blev gult förstås och skräppan ingenting. Hur härdigt det sen är vete gudarna – förstås.

Härom dagen tog jag mig till ett ställe där det en gång funnits ett koloniområde. Nu ser det ut så här.

IMG_0795.JPG

Massor med förvildat kanadensiskt gullris. Ingen om brydde sig om en liten tant som gick och knipsade av blommor. En knapp halv papperskasse tog jag hem och kokade till färgsoppa.

IMG_0797.JPG

Det blev som ovan med alunbeta. Det grövre garnet är från Östergötlands spinneri, det tunnare är mitt gamla redgarn. Lustigt att olika ullsorter ger så olika ton på färgen.

This is wollen yarn died in a pot with Solidago canadensis, alum mordant.

2 tankar kring ”Men kolla!

  1. Vad fint du har gjort, tyget blev så vackert och kul att få reda på hur du gjort det. Då kan man själv testa. Gullriset gav också fina färger, jag har inte plockat det. Plockade renfana istället, blir kanske liknande färg.

  2. Jag har lite gullris i trädgården, men när jag nu har börjat titta efter gullris som färgväxt, så upptäcker jag stora vilda bestånd lite här och där. Har gjort ljushetstest och det visar sig att den gula färgen håller bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *