Ullmarknad i Österbybruk

Nu ska jag bara i all hast berätta lite om förra söndagen. Då gjorde vi en utflykt till Österbybruk och ullmarknaden där, ordnad med anledning av Upplands hemslöjdskonsulenters sommarutställning om ull där. Förra helgen var sista helgen på utställningen så därför hölls ullmarknaden, som en mönstring över vad som produceras i ullväg i länet. Så här såg det ut längs en av marknadsgatorna:

IMG_0772.JPG

För min del letade jag snabbt reda på bordet där man tovade en matta för det ville jag prova på, och det fick jag också.

IMG_0773.JPG

Inuti den här rullen ligger längst in en tygbom från en slaktad vävstol. Runt bommen är det som ska bli mattan rullad, ett tjockt lager vit våt kardad ull. Den hålls på plats av flera lager vaxduk (tror jag det var) och längst ut en pressening med snören. I gavlarna rörliga fästen för dragsnöret.
Och jag ville förstås vara med och dra! (i röd jacka och grön klänning)

IMG_0777.JPG

Rullen drogs flera varv runt marknadsområdet, jag vet inte hur många. Man måste också öppna paketet och se efter hur det går, och rulla om den från andra hållet. Jag var inte kvar tillräckligt länge för att se den färdig. Men här ett foto taget underhand, så ni förstår hur mattan var tänkt att bli.

IMG_0774.JPG

I utställningen i Bruno Liljefors-ateljén visades bl.a. den här jurtan. Den skulle jag allt bra gärna velat ha!

IMG_0775.JPG

Den här fina boken köpte jag hos Åddebo ull. Mycket inspirerande!

IMG_0788.JPG

Länk till Åddebo ull.

1 tanke kring ”Ullmarknad i Österbybruk

  1. Kul med marknad, men jag fattade inte hur det gick till att göra mattan. Men det gör inget, fin blev den iaf.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *