Experiment

Experiments.
I went to a guided tour among the dyeing plants at the Botanic garden Bergianska in Stockholm and was inspired.

Även jag var på Kailis visning för en vecka sedan på Bergianska trädgården och blev imponerad och inspirerad.

IMG_0768.JPG

Snyggt upplägg med garnprov bredvid växten.

IMG_0770.JPG

Kaili trollade också fram fina blå färger av färgpilört, ’Persicaria tinctoria’. Jag har inventerat min bekantskapskrets och har nu en beställning lagd på finsk matsoda! Den ska vara bra att ha vid sådan färgning. Får se om jag lyckas lika bra.

IMG_0771.JPG

Sen visade Kaili en solfärgning hon gjort på en sidenschal, med mörkröd stockros, gullskära och en till växt som jag glömt. Så då blev jag inspirerad och gjorde så här nu ikväll:

IMG_0783.JPG

Här har jag lagt blad av ’svart’ stockros, kanadensiskt gullris och en skräppa (tror jag att det är) på en sidenschal. Sen rullade jag ihop allt till ett litet paket och lade i en glasburk med vatten med lite alun i. Nu, tre timmar senare, är vattnet ljuslila. En solugn ska jag också bygga av en låda och lite aluminiumfolie, men först ska det bli lite bättre väder…

This is my try. Leaves from Alcea rosea, Solidago canadensis and Rumex of a kind were laid out on a silk scarf. Later I folded it in a bunch and put it in a glass jar with hot water and some alum. I’m intending to put the jar in the sun when the weather turns better.

IMG_0784.JPG

Spännande rulle.

Färgrabatterna visas några veckor till, så knalla dit och titta!
Länk med mer info

3 tankar kring ”Experiment

  1. Ja verkligen, men jag gick framifrån och bak, så jag har sett det vackra trycket. Rullar du rullen hårt. Eller. Hur ska trycket vara? Synd att man inte kan ”konservera” det på något sätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *