Prov med bomull

Nu har jag letat reda på ett gammalt lakan och rivit av en bit i fotändan. Därefter gjorde jag två experimentalbad.

  
Till den här vek jag in lökskal och gamla teblad, rullade ihop det hårt och lade i en burk tillsammans med sparat rabarberrotsavkok från tidigare färgning (från frysen). Så ställde jag burken på varmvattenberedaren och där fick den stå en dryg vecka. Resultatet blev väl sådär. De grå fläckarna kommer troligen från de jordrester som kan ha funnits i lökskalsrötterna. 

  
På nästa prov var det mer karaktär. Här är det lite järnskrot, avocadoskal, rabarberrotsavkok samt en skvätt lut av björkaska, allt hoprullat, placerat i burk och ställt på varmvattenberedaren på samma tid som ovanstående. Järnet var så sönderrostat att det var i flagor. Den här utspridda grå nästan blommiga effekten från det är inte så pjåkig. Avocadon har inte gjort något större avtryck ser det ut som, det är nog rabarbern och luten som syns i det ljusbruna.

Jag får jobba vidare med det här. Det finns mycket kvar av lakanet. 

4 tankar kring ”Prov med bomull

  1. Hej. Jag funderar på att färga bomullskläder med lökskal. Har du experimenterat vidare med det? Jag misstänker att inte färgen fastnar så bra, så som den gör på ull…

    1. Nja, jag har gjort en liten provbit bara. Och det blev färg men inte särskilt stark. Hållbarheten har jag inte testat. Bomull är ju en cellulosafiber så det är svårt att få den att öppna sig för de färgmolekyler som finns i växtfärger. Jag fortsätter och testar förstås. Och det tycker jag du ska göra också. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *