Kreativa källaren

Det får vi kalla lokalen på HV där vi håller till!

20131119-202151.jpg

För min del var det första gången jag färgade kypfärg på silke, och det blev inte helt som jag tänkt mig. Men att se resultatet av allt syende och snörpande var kul.

20131119-202452.jpg

Provlapp 1. Här har jag sytt med maskin på ganska tjockt siden, habu tai. Ringarna är gjorda genom reservage av påsydda ringar av domestik, och rutorna genom sydda veck på både härsan och tvärsan. Här ser man också hur det kan bli när man jobbar med färgblandningar. Den här gröna färgen hade både grått och brunt i receptet förutom grönt, och det grå har tagit sig mycket längre in i reservaget. Ojämnheterna tror jag beror på att detta prov blöttes innan det las ner i färgbadet. Och den gröna färgen i sig hade jag tänkt mig mer mättad, men det ska man inte förvänta sig med denna färg på siden tydligen.

20131119-203252.jpg

Provlapp 2. I det här tunnare sidenet, en crepe-kvalite, blev färgen bättre, mera grön. Men man kan se det grå tilsammans med vitt i de uppknutna figurerna från sojabönor, vetekorn och småtoppar från Hitta-apparaten jag beskrivit tidigare. ”Tusenfotingen” till höger har jag åstadkommit genom att rulla det dubbla tyget till en liten valk och sedan sy hårt åtdraget med knapphålsstygn runtom. Intressant om jag får säga det själv. Jag har använt grovt lingarn och knyppeltråd till handsömnaden.

20131119-204021.jpg

Till sist ett exempel på tekniken ”honeycomb” eller ”dagisenkelt” som fröken kallade det. Man rullar tyget runt ett snöre t.ex och drar sedan ihop hårt och knyter till. Resultatet blir en liten hoprynkad krans av tyg som man doppar i badet som den är. Och får ett riktigt snyggt mönster som resultat!

2 tankar kring ”Kreativa källaren

    1. Dom färgerna ska vi också jobba med, men dom ligger längre fram i kursplanen! Färgkrafts färger har jag använt själv tidigare, men kypfärgerna var verkligen en knepig ny erfarenhet för mig. Å andra sidan är det kanske svårare att få dom där speciella glidande övergångarna i andra färgblandningar? Vi får se.
      Tack för tipsen om garnaffärer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *