Boktips och annat

Här har vi senaste fyndet!

20131124-213052.jpg

Nu är ju inte japanska min starkaste gren… Men det är många och tydliga bilder. Annars får man väl be sonen och dottern om hjälp.

20131124-213306.jpg

Jag har fått den genom en kurskamrat, men den finns på nätet. Vet inte riktigt vad den kan heta på japanska men på bokspråk heter den så här: ISBN978-4-87940-545-6.

En annan sprillans ny bok är detta:

20131124-213750.jpg

Den blå handen Om Stockholms färgare 1650 – 1900, av Eva Bergström.
Den berättar om de färgare som fanns i Sthlm, om de färgstoffer som användes, hur verkstäderna såg ut osv. De recept som presenteras är inte moderniserade så det är ingen direkt ”kokbok” men intressant läsning.
225 kr på Nordiska museets shop, ISBN 978-91-7108-562-7.

Och när jag inte läser så sprättar jag…

20131124-215354.jpg

Här har vi ännu ett exempel på misslyckad färgning, men i det här fallet beror det mest på mig som inte lyssnar ordentligt på fröken. När man ska färga svart ska man ta dubbel mängd färgpulver nämligen. Så det kändes lite snopet när den här blågröna färgnyansen uppenbarade sig ur det svarta färgbadet. Men nu tycker jag om den. Och så funderar jag på om jag ska strunta i att pressa ut den och i stället låta den vara skrynklig med alla hålen efter nålen synliga. Någonstans läste jag att man bör låta en tråd eller två sitta kvar i det tygstycke som säljs, så att kunden kan se att det är äkta vara!

20131124-220200.jpg

1 tanke kring ”Boktips och annat

  1. Jag har just ingen erfarenhet av att färga med eucalyptus. Jag har gett mig själv begränsningen att bara färga med sådant som växer inom gångavstånd, med enstaka undantag. Det finns tydligen mängder med olika sorters eucalyptusträd och jag har bara provat färska och torkade blad av en sort som växer i Skottland och då som avtryck, inte i ”vanligt” färgbad. Titta på sista bilden i det här inlägget. Det blågrå tyget till vänster har avtryck av eucalyptusblad, plockade på trottoarer i Edinburgh. Tyget var gult från början, men blev blågrått i ett snabbt, kallt efterbad i rostvatten. http://textilainslag.wordpress.com/2013/08/21/vaxtfargning-i-skottland-tyg/
    Det finns mycket om eucalyptusfärgning i India Flints böcker, men hon använder andra sorter än dom man kan köpa i blomsteraffärer här. Vattnet har stor inverkan på resultatet och här går det nog inte att få de röda färger som hon får i Australien.
    Det är bara att prova sig fram! Ser fram mot rapport på din blogg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *