Färga med vejdefrön

För några år sedan sparade jag blomställningar av vejde, dock alldeles för många. Jag fick rent ohyggliga mängder frön, som nu stått och blivit gamla. Men i Jenny Deans bok står det att man kan färga med de fröna, så då gjorde jag det. Boken heter A Heritage of Colour, Search press, ISBN 978-1-78221-036-8. Prova Ad Libris eller Amazon för att få tag i den. Det finns recept på det mesta där. 


Enligt bilden i boken skulle man kunna få ljusgrön och rosa färg med vejdefrön, förutom olika bruna toner. Nu lyckades inte det för mig, det blev som syns nedan. 


Lilla härvan längst till vänster är färgen direkt ur färgbadet, den mer gultonade i mitten har legat i lut c.a 20 minuter och den gröntonade i kopparskrotsvatten samma tid. På den här bilden ger solen lite varmare toner och gör den gröna lite mindre färgstark än när den ligger här på mitt köksbord. Det hjälpte inte med ättika för att locka fram det röda heller. Garnet är alunbetat. 

Men jag är rätt nöjd ändå. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *