Gott nytt hantverksår till er alla!

Om det är någon som trivs med denna ”gröna” vinter så är det min julros.

20140101-175825.jpg

Annars har jag hållit på med uträkning för väv på denna lilla vävstol.

20140101-180004.jpg

Köpt för 200 kr på ett bakluckeloppis här i Täby. Jag hoppas ni ser att det trots storleken är ett mer fullvärdigt vävredskap än en barnvävstol. Den har t.ex. fram- och bakbom av metall, och man kan sätta riktiga vävskedar i den (om man nu hittar några av denna bredd…). Jag har haft den några år, men nu tänkte jag det äntligen skulle bli av med vävning, och då tänkte jag prova på med en halsduk. Visst har jag fullstora vävstolar också, men just nu finns det inte plats att ställa upp dem.
Om jag hinner väva den tänkte jag färga den på nästa kursträff, då vi ska hålla på med ullfärgning. Jag hade funderingar på att använda detta garn, som jag haft i förrådet länge.

20140101-180957.jpg

20140101-181014.jpg

Som ni ser är det jättetunt. Jag köpte det på en utförsäljning som hölls på 1970-talet (tror jag) på Bäckstams AB i Boda. Den affären hade då funnits i många år och hållit väverskor och sömmerskor i Boda med omnejd med material, både garn, tyg och sybehör. Det vävdes i nästan alla hem i trakten och ofta till avsalu, förutom all den tillverkning av folkdräkter som var, och en hel vardagstextil. Konfektion fanns också till salu i affären. Så när dom till slut kastade in handduken höll rean på i flera veckor, och man fick gå omkring och leta i skåp och hyllor efter vad man nu ville ha. Bland annat köpte jag rätt många härvor av detta garn, som jag inte vet vad det kan heta eller vem som spunnit, eller i vilket syfte affären förde det. Men det var så mjukt och fint! Mest har det legat och väntat på att jag skulle få någon slags uppenbarelse. Det går bra att färga med syrafärger i alla fall. Jag köpte också en del annat, bl.a. en kartong mörkblått entrådigt bomullsgarn.

20140101-182943.jpg

Eftersom det nu är så vansinnigt tunt, och den sked jag har är en 35/10, trädde jag vävprovet med dubbelt garn. Den ena lappen är vävd med samma som varpen och den andra med ett tvåtrådigt anonymt stickgarn jag hade i stashen. Och stickgarnet känns ju absolut bäst, så nu får jag försöka få tag i något liknande, och ha det till både varp och väft. Det gäller bara att hitta ett garn som kan ta färg bra, för det här garnet var ju blekt vitt, och det gör mig lite misstänksam. Någon som har erfarenhet av att färga sådant garn?
Finns det dessutom någon som vet var man kan få tag i en vävsked med högsta bredd 45 cm?
Kanske jag skulle kombinera det blå bomullsgarnet med det vita ullgarnet och få ett halvylletyg? Men noga taget är jag inte någon ”blå-människa”, om ni förstår. Inte i kläder i alla fall. Och då måste jag allt få upp en stor vävstol.

Nåja.
Så vill jag tipsa om den här tidningen, som man kan köpa i välsorterade tidningsaffärer. Press-stop i Gallerian i Stockholm har den och Pressbyrån på Centralstationen tror jag också för den. Hittills har jag fått veta något nytt varje gång jag läst, och jag har läst en hel del. Och när man läst färdigt surfar man in på alla webbadresser man hittar i artiklar och annonser, och dräglar lite.

20140101-184903.jpg

1 tanke kring ”Gott nytt hantverksår till er alla!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *