Färga med rabarberrot

Jag grävde om rabarbrarna i somras, och eftersom jag hört talas om att man kan färga med deras rötter, sparade jag det jag fick tag i. Det var både *bondrabarber* och modernare sorter blandat. De hade ju torkat, så jag hackade rötterna ganska fint och la dom i blöt över natten. Garnet jag färgade var redgarn, små broderihärvor, och det var förbetat med alun och vinsten. Av rötterna tog jag halva garnvikten.

IMG_0901.JPG

Den längst till vänster har haft några kopparspikar med i blötläggning och kokning, men det påverkade inte färgen särskilt mycket. Så ungefär ser alltså en rabarberrotsfärgning ut. Den i mitten, färgad utan någon extra manipulering utöver betningen, fick ligga 30 minuter i lutblandat vatten, pH c:a 9, efter att den färgats och torkat. Då blev färgen gulare. När jag la roten till garnhärvan längst till höger i blöt, tillsatte jag lite ammoniak i vattnet. Förhoppningen var då att färgen skulle bli rosa, men tji fick jag. Men jag är ganska nöjd ändå.

Det finns andra som också har färgat med rabarber. Titta här och här och här och här.

1 tanke kring ”Färga med rabarberrot

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *