Färga med granatäppelskal

Jag sparade skalet till ett granatäpple, tog bort det vita mellanrummet mellan fröna, skar sönder i bitar och kokade det en timme. Sedan silade jag färgbadet och la i mina förbetade småhärvor, alun och vinsten. Det såg blekt och intetutsägande ut först, men efter en halv timme var garnet vackert gyllengult, och glad blev jag. Men man ”ska” ju färga en timme, så jag gjorde det. Och då förändrades färgen till en mer halmgul ton, färgen längst till vänster i bild nedan. 

  
Härvan i mitten har fått ligga i min björkaskelut, pH 11, 2 x 15 min. Efter första doppet var den väldigt ojämn, men blev fin efter andra. Härvan längst till höger har legat ungefär 20 min i järnskrotsvatten. Där skulle jag väl kanske ha tagit en kortare tid. Men – det är bara att göra ett nytt försök!  

6 tankar kring ”Färga med granatäppelskal

  1. Fina färger! Måste prova snart, har en påse med flera torkade skal. De kanske behöver ligga i blöt några dagar först.

  2. Du får testa att göra om granatäppelfärgningen en gång till och verkligen ta upp garnet efter en halvtimme! Jag blir ändå väldigt imponerad att man kan färga med skalet från en (1) frukt! De andra var fina också, färga med asklut hade jag inte hört om, men när jag läser en gång till så kanske jag förstår: att den bruna och gråsvarta är färgade med granatäpplet de med? (Och sedan påverkade av luten och järnskrotet)

  3. Helt otroligt fina färger, särskilt i kombination! Duger de inte för dig själv så vet jag nån som skulle kunna göra nåt snyggt av dem. 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *