Färga med eukalyptus

En kompis fick en jättefin blombukett som bl.a. hade eukalyptusblad som snittgrönt. Eftersom jag är som jag är tog jag ett löfte från henne att inte slänga eukalyptusen när buketten vissnat utan ge dem till mig istället. Och det kom hon ihåg. Sen blev bladen liggande hos mig och torkade ihop.

Men till slut bestämde jag mig och kollade runt lite på nätet på hur man skulle göra. Det visade sig att det inte spelar någon roll om bladen är vissna. Så jag kokade färgen ur bladen på vanligt sätt i en timme, silade från bladen och färgade sedan garnet i en timme på runt 90 grader. Det blev en jättefin stark ockrafärg.

Det här garnet är ett gammalt redgarn av hög kvalité som tar upp färg väldigt bra. Det var förbetat i alun och vinsten. Mitt varma vattenledningsvatten har pH 6 ungefär. Jag hade c:a 20 gr torkade blad till c:a 20 gr garn, småhärvor som jag gör med tanke på framtida broderier. De övre härvorna är efterbehandlade med lite ättika i färgbadet till pH 4 men den effekten är knappt synbar.

IMG_0897.JPG

Fler bloggar som beskriver färgning med eukalyptus finns här och här och här.

Eukalyptusblad till snittgrönt är importerade långt bortifrån och helst bör man utesluta sådana från sina buketter, av miljöskäl. Men när det nu susade förbi några helt utan min förskyllan kunde jag inte låta bli.

4 tankar kring ”Färga med eukalyptus

  1. Vilken fin färg du fick! Det finns tydligen massor av sorter av eukalyptus. Jag har några torra blad som jag plockade på marken i Folkestone i höstas och som jag ska göra ett litet bad av så småningom.

  2. Såå fint! Jag har planterat frön från eukalyptus, frön som jag plockade när jag var på Mallis för några år sedan. Den plantan är ca 2,5 dm hög nu men den ser lite annorlunda ut än dom man köper i blomsterbutik. Måste undersöka detta närmare.
    Tack för tipsen. Ska kolla det närmare. Men jag har inte Worldpress utan Blogger men det kanske funkar ändå.

  3. Man kan odla sin egen eukalyptus, dra upp dem från frö. Jag hade dem i kruka ett tag förr, fröna kan jag ev ha köpt från Impecta? Om jag hade vetat att man kunde färga med dem hade jag skördat bladen! Sedan dog de så småningom.

  4. Hej, vilken otroligt fin färg… Jag har ett eukalyptusträd här i Skåne, satte ut en krukväxt som nu är över två meter lång…. Tänkte jag skall prova det! Verkar ju funka fin fint! Hoppas allt är bra med dig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *