Det roligaste som finns (nästan)…

I fredags åkte vi iväg till en plats som såg ut så här:

20130729-214306.jpg

Och där plockade och klippte jag, med hjälp av mannen, två kassar som såg ut så här:

20130729-214551.jpg

Stenlav och ljung.

Ljungen klippte jag i c:a trecentimetersbitar och la i blöt, i samma vatten som jag alunbetat garn i. (40 gr alun till 4 hg garn, Järbos tretrådiga) Dagen efter kokade jag soppan 1 timme och färgade sedan garnet 1 timme. Jag har en sån här gammal pannmur, den är jag väldigt glad för.

20130729-215103.jpg

Och detta blev resultatet, som jag blev väldigt nöjd med!

20130729-215304.jpg

Stenlaven varvade jag med obetat garn i en järngryta. Detta fick ligga i blöt tillsammans över natten och sen brassade jag på i 2 timmar. Resultatet blev inte mycket att hurra för tyvärr, en blaskig ojämn gråbeige färgton som inte gör någon glad. Funderar på om det kan ha med vattnets surhetsgrad att göra. Någon där ute som vet? Så jag hällde alun (25 gr) i det efterbad som blev efter ljungen, lade i det misslyckade garnet och lät det ”koka” 1 timme. Då fick jag ett garn som visserligen fortfarande är ojämnt men ändå användbart. Den ljusa tråden som ligger på tvärs är första färgningen.

20130729-220509.jpg

Och nu ska jag försöka få tag i en ph-mätare av något slag! Någon som har ett bra förslag?

4 tankar kring ”Det roligaste som finns (nästan)…

  1. Hej Lillemor, har du testad krokning någon gång? Har precis upptäckt denna teknik och skulle bli glad över inspiration och erfarenheter. Sarah

  2. Vad spännande med växtnäring, det var många år sedan jag gjorde det, men kommer ihåg att det var kul. Björk blir bra, ditt blev väldigt bra tycker jag! Ha det så roligt med ditt färgande! Susanne

  3. Hej! Jag ska färga garn med svampar men kan inte hitta var jag ska köpa obetat garn. Läste att du hade färgat med obetat, var fick du tag på det? Tack på förhand.

    1. Jag för min del använder gärna garn från Järbo garn, http://www.jarbo.se. På hemsidan har dom en förteckning över återförsäljare, kolla om det finns någon som är nära dig. Annars kan man köpa det garnet på postorder, googla på gästrikegarn. Kampes heter en annan svensk firma som gör rena ullgarner. Eller om du har någon affär som är med i Svenska hemslöjdsföreningen på din ort. För att inta tala om mindre svenska spinnerier som spinner den svenska ullen, såsom http://www.ullcentrum.com http://www.ullspinneriet.com http://www.filtmakeriet.se m.fl. Lycka till och hör gärna av dig med hur det går. Svampfärgning är något jag ännu har kvar att göra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *