Besök hos en konstnär

När jag gick shiborikursen på HV vintern 2013-14 var en av deltagarna Ebba Stålhandske. Vår grupp försöker att ses då och då, och i samband med det blev vi bjudna hem till Ebba. Lördagen 18 april blev det av. Dalgången kring den gamla prästgården där hon bor låg badande i solljus som återuppväckde livet i jorden. Men det var svårt att hitta den rätta avtagsvägen…

Väl framme blev vi varmt mottagna, och efter det sedvanliga inledningssnacket gick vi in till Ebbas arbetsrum och hon visade hur hon arbetar. Hon är både modist och textilkonstnär, med främst broderi som dominerande teknik. På väggarna och på borden hängde och stod tidigare arbeten. 

   

  

 

En utställning Ebba deltog i för några år sedan var ett samarbete med mykologer på Uppsala universitet. Tillsammans med redovisningen av de vetenskapliga upptäckterna visades hennes konstnärliga tolkningar av hur svampmycel växer i marken och hur det binder samman skeenden under ytan. Det är först på senare tid som den vetenskapliga forskningen fått upp ögonen för hur viktiga dessa processer är, och hur lite man vet om dem. 

 

  

 

Dessutom är Ebba modist, och hennes vackra och/eller roliga hattar fanns överallt att njuta av.

 

  

Den här lilla ”fascinatorn” gjordes till en utställning på en rosenträdgård i Frankrike.

  

Legohattarna bars av hennes barn på 1990-talet på en av de hattparader som arrangerades av Skansen.

Just nu arbetar Ebba på verk till en utställning som ska hållas på Galleri 1 i Uppsala, och öppnar 16 maj. Det kan jag förstås inte visa här, utan ni får vackert tar er dit och beundra! 

Ebba har också en hemsida hos konsthantverkskollektivet Kaleido i Uppsala. 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *