Gammalt stickmode

Jag städar och städar på mitt arbetsbord. Nu har jag kommit ner till 1973.

Nejdå, så tjocka kulturlager är det inte… dock en bunt gamla sparade stickbeskrivningar som hittats hos min syster. Som har dom efter min mor, där jag sparade dem en gång i tiden. Det är kul att se tillbaka på det som en gång ansågs så snyggt. Fast en del modeller håller faktiskt fortfarande, de som är klassiska och inte alltför präglade av tiden. Den här till exempel. 


Den tyckte jag var jättesnygg då och det gör jag fortfarande. Kanske inte trumpetärmarna dock. Den kommer från ICA-kurirens idé-bok Stickat för stora och små. 

Nästa kommer från tidningen Vi. Jordgubbsmössan, hur många sådana har vi inte sett?


Den här är formgiven av Elisabeth Sahlberg. Var det hon som var först? När jag själv stickade en sådan till ett barnbarn efter en annan beskrivning, skulle man göra avigmaskor av de små gröna prickarna. Det gav ju faktiskt en illusion av ett frö så som det är på jordgubbar. Men det behövdes två varv till det. 

Vi-tidningen igen.  Ett ”superenkelt” mönster som nog kräver en del provning första gången. Men sen så. 


Den är jag också sugen på. Modell av Carina Werner. 


Här är det väl bara att sätta igång eller hur? Fortfarande ursnyggt! Modell av Birgitta Bengtsson om jag förstått rätt. Och Bianca-garn finns ju fortfarande. 

Här kommer ett mönster från gamla Femina, modell Lillemor Bäckström. Det var den till vänster jag tänkte på när jag sparade, ett mönster som passar till långa sittningar framför tv:n eller långa resor. Bara att mata på med stolpvarv och en fin kant till avslutning. 


Och den här: världens bästa babykofta och mössa!


Den kära gamla klassikern från Aktiv hushållning – behövs ingen annan. Den har jag själv stickat till en av sönerna. Här är beskrivningen bearbetad av Therese Widhager. 


Och den här tröjan från 1984 tycker jag fortfarande är fin, ja bortsett från minkremsorna dårå. Dem får jag allt ersätta med något annat, om jag skulle ge mig till att sticka den här. 

Den här är inte på långa vägar allt vad jag har sparat. Inte kan jag slänga något än heller. Jag flyttar in mönstren i pärmar så de får ligga till sig några år till. 

4 tankar kring ”Gammalt stickmode

  1. Underbart att spara lagom många tidsdokument. En trevlig genomgång!

    (Jag har också några i en pärm som jag inte kan slänga. Mönster på klassikerna går ju att använda igen om så vore.)

  2. Hej, jag stickar en pullover med garnet Vinga medell Therese Widhager. Har fått problem. Avm för ärmhål på bakstycket 2 maskor i var sida. Avmaska för ärmhål på framstycket 5! Maskor i var sida. Ärmar 2 maskor i var sida. Hur syr jag ihop den har enl mig 3maskor för mycket i var sida

  3. Tja. Jag brukar fixa till sånt som jag vill ha det. T ex avmaska så mycket som behövs för att det ska bli lika. Kanske du har tänkt att sy ihop med maskstygn och då bör det ju vara samma maskantal. Kanske designern tänkt sig att man ska sy ihop på annat sätt och då spelar inte maskantalet samma roll, man kan ju hålla in vidden. Kanske det är feltryck rentav?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *