Ett annorlunda stickmönster

Nu har jag varit på kurs igen och lärt mig ”Sticka som Mamma Astrup”. Det var Eva Andersson på Stäkets Hantverk och Design som höll i den kursen. De historiska notiserna kommer från hennes kompendium. 

Tekniken förekommer så vitt man vet endast i Norge. ”Mamma Astrup” hette Ebba Astrup och levde 1863 – 1944. Hon kom från Stockholm, men levde i Norge som vuxen. Hon var barnhemsföreståndare på gården Rostad i närheten av Tromsö. 

Det är en teknik för att göra mönster med två färger, som stickas med enbart räta maskor. Mönstret görs genom att lyfta maskor. Det finns två exempel på min bild. Det översta, med frans,  var den metod som mamma Astrup själv använde. Hon stickade halsdukar med frans i varje kortände. Man börjar alltid från samma kant, lämnar en bit garn till fransen, stickar sig igenom rapporterna som givetvis är många fler i en halsduk och avslutar sedan med en bit garn. Vartannat varv med mörkt garn med plockade maskor enligt mönstret och vartannat varv med ljust garn, båda varven alltså med rätstickning. Sista momentet är då att knyta alla garnstumpar till en frans. Det låter kanske krångligare än det var. 

  
Det går också bra att sticka runt. Jag tyckte till och med att det var lättare. Då stickar man rätstickning och plockar mönster med det mörka garnet omväxlande med avigstickning med det ljusa garnet. I mina exempel är det ljusa garnet lite tjockare än det mörka så det tecknar sig väldigt bra. Det här sättet att sticka har man klurat ut på senare tid, och det användes inte av mamma Astrup. Jag har god lust att göra mig ett par vantar i den här tekniken.

Man kan också sticka med släta sidokanter. Vi fick mönster till det med, så jag försökte mig på det hemma men fick ge upp. Att hålla reda på om jag skulle sticka avigt eller rätt med garnerna och dessutom ha koll på när det skulle lyftas maskor blev för mycket, särskilt som det är svårt att se vad som är rätsida i början. 

På Evas hemsida kan man läsa mer om hennes kurser, garner och annat stickrelaterat hon säljer. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *