Resultat av rödlöksfärgning

Jag vet inte hur det är med er, men nog har jag svårare att få ihop större mängder av skal från röd lök än från gul. Men till slut så…

  

Här har jag på vanligt sätt kokat skalen 1 timme och sedan silat från spadet. Den här sidensjalen är, liksom alla som följer i inlägget, betad med alun och vinsten. Den har fått nästan-koka 1 timme och resultatet blev den här fina, jämna kanelbruna färgen.

  
Nästa sjal är färgad i efterbadet på samma sätt. Men den här har fått svalna löst liggande i badet, medan den första lades i en burk och blev helt täckt av färgbad. Den här är ju fin på sitt sätt. Det kan hända att jag fortsätter med någon mer metod på de här två, det finns planer. 

De urkokade lökskalen då? Jo…  

 
Den här sjalen doppade jag i efterbadet, rullade ihop den med lite järnskrot och urkokade lökskal och knöt till. Så lade jag den i en glasburk och fyllde på med efterbad. Dessutom tillsatte jag lut från björkaska för kunna förändra pH-värdet, från 6 till c:a 9. Glasburken ställde jag på varmvattenberedaren. Detta var under den regniga maj, så solvärme var inte att tänka på. 

  
Nästa sjal slutligen blötte jag i vatten bara, innan den rullades ihop med järnskrot och gamla lökskal och knöts till på samma sätt. PH-värdet på efterbadet förändrades genom tillsats av ättika, till 3. 

Båda sjalarna fick ligga i sina burkar på varmvattenberedaren en vecka, kanske någon dag mer. Själv tycker jag båda resultaten är helt ok: den ena med sin jämna brunrosa ton och grå fläckar, den andra med sitt mer dramatiska kontrasterande mönster, randigt på ena sidan och spräckligt på andra. Nöjd. 

6 tankar kring ”Resultat av rödlöksfärgning

  1. Vilka spännande resultat!
    Jag måste fråga dig om du fick något svar från mig på din fråga ang. dina stickmaskiner i sommar. Jag har haft problem med mina mailkonton sen vi blev tvungna att byta leverantör så jag kan inte se om du har fått svar. Jag vet att jag försökte skicka till dig men sedan minns jag inte om det kom iväg. Hälsningar Kerstin (Där Framme i Ölserud)

      1. Det kan du göra men det är inte lika lätt att sticka med som förbehandlat garn. Man måste vaxa det garnet för att det ska gå lätt i maskinen. Annars blir det hopplöst. Man kan vaxa garnet när man nystar det med hjälp av en garnvinda. Det är nog bra om du börjar med ett tunnare och förbehandlat garn som är avsett för maskinstickning så kan du testa ditt garn senare. Jag har själv stickat med Kampes garn så det funkar när man har fått lite vana.

  2. rödlöksskal kan man plocka åt sig i affären, personalen brukar vara glad över att få hjälp med städningen i rödlökslådan.
    Rödlöken

  3. Fin färg du fick på sjalen som är färgat med rödlök! Saknar dig här på jobbet! Men du har det säkert underbart! Trevlig sommar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *