Färga ullgarn med rödkål

Tidigare har jag gjort kallfärgning på siden med rödkål och på det sättet fått blå toner. Nu tänkte jag se hur det går om man färgar ullgarn på det ”vanliga sättet” med rödkål. Eftersom det inte är känt som ett bra sätt får man väl anta att någon någon gång i en forntid provat och inte blivit nöjd, annars skulle det väl vara etablerat som metod. Men man måste ju prova! 

”Vanliga sättet” innebär då förstås att man hackar växten och kokar ur färgen i en timme, silar ifrån och sedan håller färgvätskan varm (85 till 95 grader) med garn i en timme. Resultatet blev som nedan: 


Tyvärr är det inte rätt färgåtergivning här, i verkligheten är garnet grått med en svag lila ton. Vet inte riktigt vad jag ska tycka om det men jag förstår att man inte rekommenderar rödkål till färgning på det här viset. Ojämnt blev det dessutom. Garnet var betat med alun och vinsten. Antagligen är det dålig hållbarhet i färgen också…. 

Det garn jag ser på riktigt, som alltså har en gråare ton, kommer mig att tänka på färgnamnet gredelin, som inte är så vanligt nuförtiden. På franska heter det gris-de-laine, vilket betyder grått som lin. Det syftar på den lila ton man ibland kan skymta på den rötade lintågan, beroende på rötningsmetoden.  Ungefär så ser mitt garn ut egentligen. 

2 tankar kring ”Färga ullgarn med rödkål

  1. Hej,
    jag håller precis på att prova Anna Bauers recept på färgning med rödkål, i hennes nya bok. Färgar då på ullgarn betat med alun. Är lite skeptisk men hoppas på det bästa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *