Band från Ore

Igår kväll satte jag upp och började väva ett band med mönstret taget från linningsbandet på en kjol till folkdräkten från Ore socken i Dalarna. Det är den socken jag kommer från. Kjolen finns på Dalarnas museum i Falun. 

  
Jag har ett projekt för mig själv att inventera och väva upp de bandmönster jag hittar. 

  
Lingarn 20/2 i varp och ett färöiskt ullgarn till det röda. Det här blir en ganska grov kvalite, så det blir nog ett prov med knyppelgarn 35/2 och ett tunnare ullgarn också. De bevarade banden är väldigt olika i kvalitéerna, så det är knepigt att välja garner. Och färgerna ska vi inte tala om!

Som ni ser blev det lite ludd i mönstret i avslutningen på den lilla ”krabban”. Är man inte uppmärksam vid mönstervändningarna, så man måste repa upp, blir det lätt så. Men det ingår i konceptet, så att säga. Man får räkna med att den första decimetern används till övning. 

5 tankar kring ”Band från Ore

  1. Hej! Jag hittade just min farmors gamla bandvävstol från Dalarna på vinden och vet att jag vävde på den som liten tjej. Men i år blir jag 60 och har saligen glömt allt jag kunnat i tioårsåldern … Jag undrar därför om du har något bra tips på litteratur/blogg/YouTubevideo på hur jag kommer igång med att varpa osv?

    1. Jag är inte så hemma på youtube så jag kan inte tipsa dig så bra där. Men på biblioteket bör de ha boken Band av Liv Trotzig och Astrid Axelsson. Det är en gammal klassiker men biblioteket kan ta hem den från bokcentralen om de inte har den själva. Gammal men bra, finns på bokbörsen.se också i flera ex. En nyare bok på samma tema gavs ut av eleverna på HV skola för ett antal år sedan, men jag är inte säker på namnet. Men bibliotekarien kan hjälpa dig leta. Bor du i Stockholm kan du komma till hemslöjdsföreningens lokal på Drottningholmsvägen 70 på måndagar. Då är jag där och kan hjälpa dig.

    1. Ursäkta sent svar, bloggar inte så ofta nu för tiden. De gamla banden från Ore är alltid varpade med två trådar vitt lingarn mellan mönstertrådarna i ull. Sen brukar det vara några färgade kanttrådar också av olika slag och två lintrådar ytterst i varje kant. Alltid ojämnt antal mönstertrådar. Trädningen är tuskaft vare sig det vävs på grind eller i stol. Först tar jag fram det aktuella tuskaftsskälet. Mönstret plockas fritt, antingen plockas trådarna upp eller ner. Sen slår jag till och byter skäl. I alla fall är det så jag gör och trivs med.

  2. Hej undrar varför ore dräkten ser så olika ut. Har letat delar till en ore dräkt och ibland är kjolen blålila och ibland röd? Vad är rätt.
    Har hittat i min mors ägor en röd kjol och ett rött förkläde. Sedan är det enväst i något silkig tyg i beige med brodyr. Även en svart sjal. Kan den komma från min mormor som är född i ore . Märta Andrén dalsbyn ??

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *