Maskinstickning del 2

Ni kanske tycker det är tråkigt med provlappar, men det tycker inte jag… Ett bra sätt att öva sig på, helt enkelt. 

  
Här ligger exempel på olika kanter, gjorda efter ”frökens” excellenta anvisningar. Längst ner till vänster ett försök att göra hål i mönster, efter en förklaring jag fick på Fårfesten i Kil i vintras. Det ser inget vidare ut där men jag tror nog jag fick kläm på det till slut. Den bruna lappen är ett prov stickat i naturfärgad lammull av spelsau, som jag funderar på att göra en tröja till mig själv i. En provlapp stickad på det där sättet används för att beräkna maskantal och varvantal. 

  
Eftersom maskinen jag fått låna kan sticka med hålkort måste jag ju prova det också. Det var något väldigt – mm – förföriskt med att sticka mönster på maskin, fort gick det och jämnt blev det. I oktober lär det ska bli en kurs där man komponerar maskinstickningsmönster där på Sätergläntan, ska jag hoppa på den tro? Diagonalmönstren är också stickade på hålkort, samma kort men olika inställningar. Tekniken till vänster kallas tuck och till höger skip. Sticka snoddar på maskin gick ju så snabbt som vinden! Garnet jag jobbat med är av norskt fabrikat och heter Huldra.

  
Sist en bild på modelltröjan som vi alla stickade, fast lite olika efter olika huvuden. Dock är den för liten för mitt minsta barnbarn. Grejen med den var att lära sig ökningar för ärm och minskningar för hals. Det var flera stycken som hann med tröjor åt sig själva och en del annat också. En väldigt lärorik vecka blev det. Dock får jag vänta till hösten med att själv sätta igång, nu håller jag mest på med odlingar och sommarstuga. 

1 tanke kring ”Maskinstickning del 2

  1. Det är jättebra och roligt att sticka provlappar! Man kan aldrig få för många. Det finns så otroligt många sticksätt och mönster som man kan utforska.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *