Regn i färggrytan!

Enligt min son som studerat japanska betyder ’arashi’ regn, och enligt fröken betyder det storm. Hursomhaver, så har det varit oväder i färggrytorna i helgen!

20131211-124954.jpg

Det här är en teknik där man först rullar upp tyget på ett rör av något slag, snor ett snöre runt rullen och sedan skjuter ihop det så mycket det går innan man färgar. Man kan rulla både snett och rakt, och vecka tyget innan man rullar på.

20131211-125250.jpg

Här har jag först sytt tyget till ett rör, något vidare än vattenledningsröret, och därefter trätt på det. Sedan har jag lindat mattvarp runt det hela, varv efter varv. I det fallet var jag dessutom ute efter en speciell veckning, så jag snodde tygröret samtidigt som jag sköt ihop det. Man skjuter ihop så mycket det går och sen lite till. Sen ner med hela paketet i färggrytan!

20131211-125721.jpg

Som ni ser delade jag gryta med två till. Färgen vi använde denna gång heter Levafix, lätt att använda men lite långsammare, eftersom man måste få upp temperaturen till 50 grader och hålla den där en god stund.

20131211-130139.jpg

Och så här blev det! Här kan man se dels ränderna efter mattvarpen, dels snedvecken mellan. Just det här kallas ’yoko chiri’. Inte så pjåkigt, om jag får säga det själv!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *