Den här boken gottar jag mig åt varje dag just nu! Jag måste visa er, fast det är vansinnigt svårt att ta bilder på blanka blad…
Jag köpte den på Victoria & Albert Museum i London för c:a 200, men den finns säkert att få tag i på någon nätbokhandel också. ISBN 978-0-500-29033-0, förlag www.thamesandhudson.com. Catherine Legrand: Textiles A world tour. Paperback, som jag har, tryckt 2012. Utsökta foton, fint – men blankt – papper som gör bilderna rättvisa. Bilderna visar människor i sina traditionella dräkter från Vietnam, Laos, Thailand, Orissa, Rajasthan, Gujarat, Mexico, Guatemala, Panama, Rumänien, Benin.
Det är inte bara fina bilder, det är teckningar som visar hur kläderna är skurna också. Jag vill genast sätta igång att sy! Ovanstående bild visar en dräkt från Vietnam.
Här en bild som visar att turban och mustasch hör ihop. Det hade jag inte klart för mig.
Inspiration från Indien till tie and dye-färgning.
Bild från Benin (Afrika) med indigofärgning och knytreservage.
Färgexplosion från Guatemala.
Texterna berättar en hel del om hur kläderna tillverkas: material, färger, tekniker, traditioner runt plaggen. Det finns också en diskussion om hur dräkten nu håller på att förändras till västerländskt mode, om teknikernas utdöende men också om vad dräkterna betyder för identiteten.
Till sist ett citat som visar ett annorlunda förhållande till färgers härdighet. Min översättning:
”När jag tvättar mina broderade byxor, bleknar de oranga mönstren till gult, indigofärgen i tyget kryper in i det gula och gör det grönt, och det röda blir brunt; färgerna tvättas ihop, ger liv åt plagget och gör det vackert”, säger Li Ta May från Vietnam.
Något för oss att fundera på.
Det var en intressant kommentar du hade gjort på mitt inlägg om märkböcker. Det gör mig mer nyfiken på Greta. Jag har bott två år i Gävle i ungdomen när jag läste på Högskolan, så lite anknytning till Gästrikland har jag 🙂