Färga med avokadoskal – igen

Det står alltid en skål på min diskbänk där jag lägger lökskal och en annan skål för urskrapade avokadoskal. Med tiden får jag ihop så det räcker till en färgning. Nu gjorde jag ett försök med avokado på grå ull från värmlandsfår. Resultatet blev blandat.

IMG_0929.JPG

Här ser man ullen tillsammans med en tott ofärgad, och det är väl inget att ropa hurra för. De små härvorna är av alunbetat redgarn och har gått i efterbadet, tillsammans med en liten skvätt ättika. Det blev ju mycket bättre. Även urkokningen av skalen gjordes tillsammans med lite ättika, och ullen betades tillsammans med färgbadet med alun. Jag tror att anledningen till att färgen gick på ullen så dåligt är att det är ganska grov ull, med rätt mycket dödhår. Eller också beror det på att den skulle ha tvättats bättre innan.

En annan effekt är att det blev en konstig hinna vid efterbadet, ungefär som när man kokar mjölk. Det var inga problem med att tvätta bort den, men jag undrar vad den beror på. Något som fälldes ut från ullen kanske – någon därute som vet?

IMG_0930.JPG

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *