Färga med avokado

Att man kan färga garn med avokado har jag läst om på nätet, så det ville jag pröva.
I lunchrummet ställdes en skål där mina snälla arbetskamrater lade sina urskrapade avokadoskal. Tvåtrådigt vitt ullgarn från Kampes införskaffades. Förbetning gjordes med 15 gr alun och 10 gr vinsten per härva. De torkade skalen vägde 450 gr och jag kokade dem en timme, silade och lade i de två betade garnhärvorna. Det fick ligga i en timme, med passning så inte 90 grader C överstegs. Garnet fick en mild puderrosa färg. Det blev samma färg i ett senare kok med skal och kärnor blandat, samma betning.
Man brukar ju kunna förstärka garnfärgen med hjälp av pottaska, så det ville jag pröva. Jag lade garnet i en svag lut men döm om min förvåning när garnet omedelbart förlorade sin rosa ton och i stället blev beige! Kanske jag skulle ha låtit garnet torka först?
Inte heller en förbetning med 10 gr vinsten och 3 gr tennsalt kunde förstärka färgen. Den gick i stället mot en gulare ton. Däremot gick det bra att efterbehandla den puderrosa färgen med 10 gr kopparvitriol till en brun färg.
På bilden ses en gulrosa härva, den ursprungliga puderrosa, den beiga som blev som blev av pottaskeluten och den bruna från kopparvitriolen. Jag hade Hilkka Råberghs bok om växtfärgning som hjälp.

20130410-155115.jpg

7 tankar kring ”Färga med avokado

    1. Jag konsulterar mina anteckningar och ger besked. Till 2 härvor Kampes hade jag c:a 450 gr avocadoskal och kärnor. Härnorna var förbetade med 30 gr alun och 20 gr vinsten.
      Man kan förresten spara sina skal och kärnor i frysen lika bra. Det spelar ingen roll om de är färska eller torkade. Bara kärnor ger just ingen färg, det är skalen som är viktigast.

  1. Det var intressant att se dina avokadofärgningar! Om jag vill göra om min färgning nån gång i framtiden ska jag alltså se till att beta med både alun och vinsten för att få den rosa färgtonen, det verkar vara det som gör det enligt dina tester här!

  2. Vilken rolig färgning du gjort och väldigt inspirerande. Jag undrar om du vet hur ljushärdigheten blev?

    1. Små mängder finns i välsorterade livsmedelsaffärer tror jag. Prova annars med Lilla Butiken i Borensberg. De har en hemsida som du kan googla rätt på med hjälp av namnet. Eller kanske Korps, samma sökmetod där. Eller kanske Aeter & Essens på Wallingatan, om du bor i Stockholmstrakten. Jag lever på donerade förrådsrester.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *