Färdig tröja

För ett par veckor sedan blev den färdig, den lilla tröjan till min sondotter jag stickat på så länge – till och från.

20140327-205335.jpg

Mönstret kommer från den lilla boken ’Gotländsk sticksöm Plisséstickning” som är framtagen av Ulla Persson och Kicki Trodin på Ateljé Huskroken. Garnet kommer från norska Sandnes, Mandarin Petit, och det har jag s.a.s. ärvt från min sambos tidigare fru. Det var tämligen enkelt att följa beskrivningen. Jag stupade bara på knapphålen, där jag gjorde som jag brukar i stället. Med mina dumma armbågar kan jag inte sitta vid stickningen så länge i taget, så jag var väldigt orolig att tröjan skulle bli för liten. Men förmodligen har jag stickat för löst, även om mitt stickprov stämde i början. Den blev snarare lite för stor, men det ordnar sig ju med tiden.

20140327-210316.jpg

Men nu ska jag berätta om nåt mystiskt! I en gammal stickbok jag tittat i, som är utgiven 1945, ges det exempel på några ytmönstringar. Det finns en som kallas ’pärlstickning’ och består av 1 rät, 1 avig varvet ut med aviga på räta och räta på aviga nästa varv, alltså vad vi nu kallar ’mosstickning’. Och det som i boken kallas ’mosstickning’, har ett rätvarv mellan de aviga och räta varven. Så undrar jag om jag har fel om vad som är mosstickning egentligen. Nån som har en förklaring?

1 tanke kring ”Färdig tröja

  1. Vilken fin tröja! Någon förklaring på mosstickning har jag inte, jag stickar det på samma sätt som du. Men spännande att se att det finns olika sätt att ”se på saken”. Det är väl så det är med mönster och tekniker. Det finns många olika metoder som är ”rätt”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *