månadsarkiv: februari 2016

Monthly maker – februari

Februari månads tema är trä. Jaha. Jag tycker givetvis att trä är fint, men jag är inte van att jobba med det, kan inte hantera de redskap som krävs särskilt bra. Så jag blev lite nollställd. 

Å andra sidan hoppade jag ju på det här tåget för att jag ville ha utmaningar och dead lines. Så det var bara att börja tänka, försöka komma på en kompromiss mellan det jag kan och det jag inte kan. 

Jag gick ut på tomten och letade rätt på en torr gren, som jag tog in och skurade av. 

Första idén var att jag skulle tova in den i ull, men det stupade på tidsbrist. Nästa tanke var att klä in grenen i garn, men jag växlade snabbt in på mattrasor. Och så här blev det. 

   
   
(Jag önskar jag kunde hantera Word Press tillräckligt bra för då kunde jag lägga bilderna bredvid varandra i stället….)

Det var enkelt att göra och jag använde vanligt skollim för att fästa tygremsorna. 

Det ser inte så mycket ut för världen på bilderna men ser rätt trevligt ut i ”verkligheten”. Vad gör man då med sådana här pinnar? Ja, man kan göra evighetspåskris till exempel. Eller använda dem i en utställning att hänga saker på. Jag tänkte hänga upp grenen i taket vid fönstret, och sedan fästa lite trevliga saker i den. Nu stupade det på att det inte fanns några lämpliga takankarskruvar hemma. 

Och ja – jag skall skaffa ett lämpligt tyg att ha som bakgrund vid fotograferingar.

Sjal med gallermönster

Engångsgrillar har ett löst galler som man kan ta vara på. Jag har gjort en sjal med gallermönster. 

  
Här hänger den i solen och ser färggrann ut. På förstubron var det skuggigt, så bilden blev gråare, men här syns möntsret tydligare. 

  
 
Jag hade en sjal som var betad med alun sedan tidigare. Den vek jag på mitten och lade gallret där. Sedan vek jag resten av sjalen i motveck från mitten, så det blev lika på båda sidorna, och lade in lökskal i vecken. Allt detta placerades sedan i en ren långpanna och hett vatten hälldes på. Den gula färgen från lökskalen kom genast fram. 

  
  
Jag lade på en mindre form med en tyngd i, och så fick detta stå över natten. Dagen efter vecklade jag upp allt och det blev som syns på bilderna högst upp. Gult och gulbrunt från skalen, gulgrått där järnet påverkat det gula och gråsvart rutmönster där gallret legat emot. Inte så pjåkigt faktiskt. 

Idén till att använda galler har jag fått från den här fina bloggen, Textila inslag. 

En exklusiv sjal

Jag köpte en bit sidentrikå på Simbra siden, Upplandsgatan i Stockholm, med tanke att göra mig en riktigt exklusiv sjal. Mjuk och fin kvalité minsann. Sedan gick jag länge och funderade på hur jag skulle göra, och till slut kom jag på det. 

  
Här är rullen jag gjorde. Först lade jag ut plastfolie på diskbänken, sedan strödde jag växtdelar på plasten och lade den våta sjalen på det, växtdelar på den bit av sjalen som då låg överst och till sist ett lager plastfolie. Sedan var det dags för hoprullning. Plasten tänkte jag skulle styra färgämnena lite så mönstret blev tydligare. På denna bild syns krapprötter och svartris. Jag rullade också en bit gammalt tyg runt hela rullen och snodde om med mattvarp, för att stabilisera det hela. Rullen lades i en plastlåda i ett gammalt bad av krapp, men det förstärkte jag med lite extra pulvriserad krapprot. Så ställde jag lådan på varmvattenberedaren och åkte bort. Efter en vecka tog jag ner lådan och kollade. Då hade det börja växa lite mögel men såg också ut som om färgningen tagit, så jag rullade upp allt och sköljde av. Och så här blev det! 

  
Här syns, uppifrån och neråt, spår efter torkade blommor av tigeröga som gett brungult, gula prickar av återanvända annattofrön, blåaktiga prickar av svartris och kantiga avtryck av krapprötterna, också återanvända. I sjalens kanter är det rött av krappbadet den låg i. Jag har inte försökt lägga växterna med skarpa anslutningar utan låtit gränserna flyta in i varandra med flit. Egentligen hade jag nog velat ha den röda kanten bredare och tydligare, men nu blev det inte så. 

  
Så här ser den ut på håll, upphängd i mitt fågelutfodringsträd. Silketrikån kom i form av ett rör, och det har jag behållit. Tanken är att sjalen ska läggas två varv runt halsen, när jag ska svassa omkring i den. 

  
Jag såg ju att det var mycket kraft kvar i badet och växtresterna, så dem lade jag in i en gammal strumpa och kokade ur igen i samma gamla bad. Sedan blev det två på varandra följande färgningar med mitt fina redgarn, betat i alun och vinsten och inte över 70 graders värme. Dessa färger blev väldigt fina tycker jag men de kan ju aldrig återskapas igen… 

I hantverksbutiker ser jag att sådana här exklusiva sjalar kan kosta över tusenlappen, så jag tänker mig att denna skulle kunna kosta lika mycket, och dessutom vara helt unik. Denna får jag inte spilla på. 

Något helt annat

I torsdags strosade jag på stan och kom förbi Galleri Hantverket på Götgatan 63 i Stockholm. Och det jag fick se i skyltfönstret fick mig att genast gå in. Anders Skarin visar hängskåp han har gjort. Som material använder han trärester han får från fiolmakare, sönderslagna instrument och annat återvinningsbart trä och prylar. Mer info finns länkat här. Jag blev på väldigt gott humör av det jag fick se. Rekommenderas! Det var knepigt att fota men här kommer några smakprov.