Kommunen har byggt ett nytt kommunalhus, med modernt kontorslandskap och idel glasväggar. Så nu finns det inga väggar att hänga tavlor på, och en massa tavlor auktionerades ut i våras. Vi beställde katalogen och såg genast en del av intresse, för min del bl. a. några bildvävar. Och jag lyckades ropa in en av dem!
I katalogen angavs den som en väv från Harrania, och den kallades ”Kvinnor och kycklingar”. Den mäter c:a 167 cm på höjden och 118 cm på bredden. Varpen är av ganska grovt lingarn, något liknande mattvarp, och inslaget av dubbelt entrådigt ullgarn. Alla inslag är inplockade i olika överlappande fält. Den är så charmig och helt underbar! Titta på de små kycklingarna som kikar fram under mammans vinge!
Och den stolta mamman som inspekterar sin barnaskara.
I bakgrunden sitter kvinnorna i sina mönstrade klänningar, pratar och gestikulerar, medan barnen leker och teköket (?) är igång.
Det var 1952 som den egyptiske aritekten Ramses Wissa Wassef startade en skola för barn i den fattiga byn Harrania strax söder om Gizeh utanför Kairo i Egyptien. Det var viktigt att barnen hjälpte sina föräldrar med försörjningen, men detta påverkade barnens skolgång negativt. I skolan han startade fick barnen lära sig nödvändigheter som läsning och matematik, men även att väva och på detta sätt ge familjen en inkomst. Det speciella här är den metod Wassef använde för att lära barnen vävning. De fick vara med från början i producerandet av material, och när de sedan skulle väva fick de inte använda några skisser utan skulle komponera en bild direkt i väven. Barnens egen fantasi skulle frigöras, och den tekniska skickligheten skulle komma med övning och erfarenhet. Motiv fanns i den närmaste omgivningen, kryddat med tillägg från den egna fantasien. Den här verksamheten blev så småningom en stor framgång, och flera av barnen kunde i vuxen ålder försörja sig på vävning. Vävar från Harrania ställdes ut, såldes och finns nu spridda över hela världen. Skolan är fortfarande i igång, det finns flera vävateljeer i byn och även annan konsthantverksutbildning. Man kan läsa mer om detta här och här.
Den svenske konstnären Birger Forsberg blev inspirerad och skapade en liknande kursverksamhet i Hedesunda i Gästrikland. Läs mer detta här.
Jag är så glad över att äntligen ha en sådan väv hos mig.