månadsarkiv: oktober 2014

Besök i London

Ett ställe vi besökte i London var garnaffären Prick your finger på 260 Globe Road. Ta tunnelbanan till Bethnal Green och följ Roman road österut några kvarter. Här specialiserar man sig på ullgarner producerade i England, i flera fall med de särskilda raserna angivna, och man försöker hålla en så ekologisk profil som möjligt. Garnerna blir följaktligen inte så billiga. Det finns även garner av andra material, tillbehör av olika slag, knappar och böcker. Och en frusen liten noshörning.

IMG_0874.JPG

IMG_0869.JPG

Jag köpte en härva Knit by numbers som fanns i väldigt många färger, över 55 nyanser, från John Arbon of Fibre Harvest Ltd. Dessutom boken Respect the spindle av Abby Frankmont, Interweave Press LLC, ISBN 978-1-59668-155-2 med mjuka pärmar, samt knappar gjorda av något slags frö och färgade med vejde. Boken har jag redan läst och tycker den verkar väldigt bra: trevligt skriven, kompetenta råd och många beskrivande bilder. Den är utgiven 2009 men borde gå att få tag på, det fanns ju flera ex i den där affären.

IMG_0860.JPG

På lördagen åkte vi till Walthamstov Market. Stationen med samma namn (utom Market) ligger i östliga änden av Victoria Line. Det lär ska vara den längsta stadsmarknaden i världen, och där säljs typ allt. Vardagar är gatan kantad med små affärer med all världens sortiment på båda sidorna, men på lördagar tillkommer stora stånd i två rader på själva gatan. Här säljs frukt och grönsaker från hela världen, kött och fisk, kläder, tyger, hushållsartiklar, musik, ja allt. Försäljarna ropade ut sina varor med en röstteknik som påminde mig om kulning. Stadsdelen har en stor andel invånare från Indien och Pakistan och det märktes på folklivet, men det fanns folk från alla hörn av världen där. Min dotter har blivit tipsad om marknaden i någon av de sybloggar hon läser, och det var tyger och sybehör vi var på jakt efter. Det fanns flera affärer med tygsortiment avpassat till den indiska kundkretsen, med tunna färggranna siden- och konstsidentyger med broderier och paljetter. Och titta på prislappen!

IMG_0870.JPG

Å ena sidan mönstrade band av alla slag, å andra sidan pärlor. Hur ska man välja?

IMG_0871-0.JPG

Mina val blev inte så flärdfulla: ett grönt tyg i ull/polyester och en grå sammet med tryckt fiskbensmönster samt lite pärlor och knappar. Ylletyget kostade 5 pund/m och låg förstås på dubbel bredd. Då räknar jag pundet till ungefär 12 kr. Sammeten fick jag för 7 pund: Special price for you madam! Jag tror inte det skulle gått att få tag på en liknande sammet för det priset i Stockholm.

IMG_0867.JPG

Vi var båda väldigt nöjda med de inköp vi gjort. Denna marknad kan verkligen rekommenderas, om inte annat så för folklivets skull.

Nytt i biblioteket

Jag har skaffat mig några nya böcker.

IMG_0829.JPG

Rita Buchanan är en gigant inom fiber- och färgvärlden på andra sidan pölen. Första upplagan på den här boken kom redan 1987! Den här editionen har det inte ändrats särskilt mycket i, ska jag säga. Å andra sidan har nog inte växterna det rör sig om ändrats särskilt mycket heller, utan vill ha samma växtförhållanden och behandling som beskrivs här. Man kan ju tycka att det är tråkigt utan färgbilder, men man kan också uppskatta de känsliga teckningar som i stället illustrerar vissa växter. Om själva odlingsråden är bra får vi se om några säsonger. Boken är uppdelad i följande kapitel: växter att spinna, färgväxter, tvålväxter, doftande växter, växter att göra textila redskap av samt råd vid planering av en vävares trädgård.

IMG_0830.JPG

Jenny Dean bor i England och har publicerat flera böcker om färgning genom åren. Den här boken är en färsk sammanställning av hennes kunskaper. Man får veta vilken utrustning man bör skaffa sig, allmänt om olika metoder – inte bara vanlig växtfärgning i gryta, 50 olika örter som kan användas men också lavar och svampar, en kort historisk resumé om färgning från järnålder till medeltid och säkerhetsaspekter. Bilderna är visserligen i färg men inte så stora, och intrycket är lite fyrkantigt. Än har jag inte testat något recept, så det får jag återkomma om.

Båda böckerna, A weaver’s garden av Rita Buchanan och A heritage of colour av Jenny Dean, är köpta från Ad libris. Sök bara på titel eller författare!

IMG_0831.JPG

Den här boken däremot finns inte i handeln utan måste köpas från författarnas eget förlag, som heter Motagg förlag. ISBN 978-91-633-3615-7. Men jag tror faktiskt att jag helt enkelt sökte på Hjördis Marklund och fick kontakt den vägen. Detta är helt okända tassemarker för mig, och egentligen skulle jag väl vilja ha en person att hålla handen, särskilt i svampskogen. Jag är ingen särskilt duktig svampplockare kan jag erkänna, tycker inte ens om att äta svamp! Det här är ju ett helt annat användningsområde, men först ska jag läsa på ordentligt.

Tänk så klok jag ska bli!

Utställning ”Hönsestrick og hot pants”

Tillsammans med kollegerna har jag besökt friluftsmuseet Den Gamle By i Aarhus i Danmark. Det är ett museum över städernas utveckling och kan verkligen rekommenderas, om du har vägarna förbi. Ja, det är värt en egen resa!

IMG_0849.JPG

Där hade de en utställning om modet på 1970-talet, som gav mig stora igenkänningsvibbar. Då fanns det en trend att man skulle skapa sina kläder själv. Ett av de vanligaste sätten var att färga själv, och knytbatik slog igenom på bred front. Klänningen till vänster är sydd av tyger från Laura Ashley, vilkens tyger slog igenom stort då.

IMG_0850.JPG

Böckerna ”Hönsestrick” i två delar kom ut, böckerna som propagerade för frigörande stickning, skapa själv, strunta i de färdiga mönster och anpassade garnkit som var det enda som fanns i butikerna.

IMG_0856.JPG

IMG_0851.JPG

Det var inte fråga om att göra osynliga lagningar, och det var ingenting konstigt med en hemvirkad bikini. Skjortan och byxan är sydda av Henning Lindberg, som envisades med att gå syslöjdsutbildning, trots att rektorn försökte övertala honom att byta linje på grund av hans kön.

IMG_0852.JPG

IMG_0853.JPG

Det finns många fler plagg på utställningen, och det visas också på hur man exponerade sin musiksmak genom klädvalet. Utställningen fortsätter i en annan som handlar om rockmusiken i Aarhus, men den tog jag mig inte tid att se. Det finns också en fickbok med fakta om kläderna.

IMG_0854.JPG

Någonstans i gömmorna har jag den där första hönsestrickboken. Jag stickade en tröja åt min äldste son, där en del av figurerna hämtats från boken.

IMG_0859.JPG

En som fortsatt följer den här linjen av protesterande stickning är Lisa Anne Auerbach.

Konst i Roslagen

Varje år, första helgen i oktober, är det Konst i Roslagen Konstnärer och konsthantverkare i Täbys, Vallentunas och Österåkers kommuner öppnar sina ateljéer och bjuder in, eller ställer ut i de gemensamma lokaler som finns. Det är verkligen roligt och intressant att åka runt och titta. Men man har inte en chans att hälsa på alla tyvärr. I år var det 66 deltagande. Men här kommer några bilder på det som hade textil anknytning.

Silversmeden, musikern och målaren Sigrid Ingela Blom hade utställning i sitt hem. Det jag fäste mig mest vid var nålar, virknålar och fingerborgar i silver och guld. De hade tidigare visats på en utställning i somras som Blom hade haft hos Wikners i Oviken, Jämtland. Blom berättade om hur hon tänkt på sina äldre kvinnliga släktingar och deras flitiga fingrar när hon formgav de här sakerna. Virknålen hade en härlig tyngd av det kompakta silvret. Kanske man inte skulle använda den i sitt dagliga skapande, men vilken underbar present det skulle vara!

IMG_0838.JPG

IMG_0837.JPG

IMG_0839.JPG

Länk till Sigrid Ingela Blom här och till Wikners här.

I samlingsutställningen i Vallentuna Kulturhus hittade jag dessa återanvända vävskyttlar, gjorda av konstnären Kaisa Essén. Inte hade jag sett likheten med kanoter tidigare!

IMG_0840.JPG

Länk till Kaisa Essén här.

Jag köpte lite garn också, ett ljuvligt mjukt rosaskimrande schalgarn av alpacka/silke. Tills vidare har jag det att klappa på. Det är färgat av Malin Sjölinder, som har en hemsida här.