månadsarkiv: augusti 2014

Men kolla!

Hey – look!
As shown in an earlier blogpost, I put some flower leaves on a silk scarf, made a tight roll and put it in water with some alum in a glass jar, then placed the jar in the sun 10 days. And this is the result. I’m happily surprised!

I ett tidigare inlägg har jag visat hur jag lagt blad av mörkröd stockros, blommor från kanadensiskt gullris och blad av skräppa på en sidenschal, rullat ihop den till en rulle och lagt i en glasburk. Sedan hällde jag på vatten med lite alun i och lät det stå, delvis i solen, 10 dagar ungefär. Så här blev det.

IMG_0799.JPG

Jag är glatt överraskad! Stockrosen blev alltså blå! Gullriset blev gult förstås och skräppan ingenting. Hur härdigt det sen är vete gudarna – förstås.

Härom dagen tog jag mig till ett ställe där det en gång funnits ett koloniområde. Nu ser det ut så här.

IMG_0795.JPG

Massor med förvildat kanadensiskt gullris. Ingen om brydde sig om en liten tant som gick och knipsade av blommor. En knapp halv papperskasse tog jag hem och kokade till färgsoppa.

IMG_0797.JPG

Det blev som ovan med alunbeta. Det grövre garnet är från Östergötlands spinneri, det tunnare är mitt gamla redgarn. Lustigt att olika ullsorter ger så olika ton på färgen.

This is wollen yarn died in a pot with Solidago canadensis, alum mordant.

Ullmarknad i Österbybruk

Nu ska jag bara i all hast berätta lite om förra söndagen. Då gjorde vi en utflykt till Österbybruk och ullmarknaden där, ordnad med anledning av Upplands hemslöjdskonsulenters sommarutställning om ull där. Förra helgen var sista helgen på utställningen så därför hölls ullmarknaden, som en mönstring över vad som produceras i ullväg i länet. Så här såg det ut längs en av marknadsgatorna:

IMG_0772.JPG

För min del letade jag snabbt reda på bordet där man tovade en matta för det ville jag prova på, och det fick jag också.

IMG_0773.JPG

Inuti den här rullen ligger längst in en tygbom från en slaktad vävstol. Runt bommen är det som ska bli mattan rullad, ett tjockt lager vit våt kardad ull. Den hålls på plats av flera lager vaxduk (tror jag det var) och längst ut en pressening med snören. I gavlarna rörliga fästen för dragsnöret.
Och jag ville förstås vara med och dra! (i röd jacka och grön klänning)

IMG_0777.JPG

Rullen drogs flera varv runt marknadsområdet, jag vet inte hur många. Man måste också öppna paketet och se efter hur det går, och rulla om den från andra hållet. Jag var inte kvar tillräckligt länge för att se den färdig. Men här ett foto taget underhand, så ni förstår hur mattan var tänkt att bli.

IMG_0774.JPG

I utställningen i Bruno Liljefors-ateljén visades bl.a. den här jurtan. Den skulle jag allt bra gärna velat ha!

IMG_0775.JPG

Den här fina boken köpte jag hos Åddebo ull. Mycket inspirerande!

IMG_0788.JPG

Länk till Åddebo ull.

Experiment

Experiments.
I went to a guided tour among the dyeing plants at the Botanic garden Bergianska in Stockholm and was inspired.

Även jag var på Kailis visning för en vecka sedan på Bergianska trädgården och blev imponerad och inspirerad.

IMG_0768.JPG

Snyggt upplägg med garnprov bredvid växten.

IMG_0770.JPG

Kaili trollade också fram fina blå färger av färgpilört, ’Persicaria tinctoria’. Jag har inventerat min bekantskapskrets och har nu en beställning lagd på finsk matsoda! Den ska vara bra att ha vid sådan färgning. Får se om jag lyckas lika bra.

IMG_0771.JPG

Sen visade Kaili en solfärgning hon gjort på en sidenschal, med mörkröd stockros, gullskära och en till växt som jag glömt. Så då blev jag inspirerad och gjorde så här nu ikväll:

IMG_0783.JPG

Här har jag lagt blad av ’svart’ stockros, kanadensiskt gullris och en skräppa (tror jag att det är) på en sidenschal. Sen rullade jag ihop allt till ett litet paket och lade i en glasburk med vatten med lite alun i. Nu, tre timmar senare, är vattnet ljuslila. En solugn ska jag också bygga av en låda och lite aluminiumfolie, men först ska det bli lite bättre väder…

This is my try. Leaves from Alcea rosea, Solidago canadensis and Rumex of a kind were laid out on a silk scarf. Later I folded it in a bunch and put it in a glass jar with hot water and some alum. I’m intending to put the jar in the sun when the weather turns better.

IMG_0784.JPG

Spännande rulle.

Färgrabatterna visas några veckor till, så knalla dit och titta!
Länk med mer info

Gammal blå bresilja

Här har vi en bild på en stolt museipedagog på Skansen med garner färgade med krapp, björkbark, björklöv, renfana, rödklint och en hel del annat! Det roligaste tycker jag är det blå garnet längst till höger. Det är färgat med blå bresilja, kallas också blåträ (Caesalpina echinata). Och det roligaste med det är att det färgämnet hämtades från vår Kryddbod i Stadskvarteren, som inreddes på 1930-talet. Att så gammalt färgämne fortfarande har så mycket färg kvar!

IMG_0767.JPG

Kom till Skansen själv och titta, gärna i helgen då vi har Lin- och ulldagar!